Youtube: Ohjaa kävijöitä päätösruutua käyttämällä[video]

Päätösruutu – Näin ohjaat liikennettä Youtube-videosta

Video on voimakas työkalu digimaailmassa ja lisäksi somekanavat kehittävät jatkuvasti uusia ominaisuuksia meitä markkinoinnista kiinnostuneita yrittäjiä ajatellen. Youtuben päätösruutu on uusi upea työkalu, jonka avulla voit lisätä Youtube-videon viimeiseen 20 sekuntiin toimintokehoituksia, eli ohjata katsojaa videon lopussa toimimaan haluamallasi tavalla. Päätösruutu asennetaan  Youtuben videonhallintaohjelmassa välilehdellä ”Päätösruutu ja merkinnät”.

Katso videolta, miten voit asentaa katsojaa ohjaavia toimintokehoitteita kunkin videon loppuun! Videon kesto 5:21, joten hyvin ehdit vaikkapa lounaan lomasta oppimaan tämän! Tällä videolla esitetään päätösnäkymä vanhan Creator Studion näkymästä, uudessa testivaiheessa olevassa studiossa periaate on sama, mutta toiminto löytyy hieman eri paikasta.

Muistathan myös hyödyntää edelleen Youtuben kortteja! Kortit voi asentaa mihin kohtaan videota tahansa ja ohjata myös niillä kävijöitä esimerkiksi verkkosivustollesi. Kortti ei ole elementtinä yhtä näkyvä ja hallitseva, mutta sopii hyvin videon alkuosioon, sillä kaikki katsoja eivät välttämättä viihdy videoidesi parissa aivan loppuun asti.

Käytä aina Youtube-videoissa monipuolisesti sekä uusia että vanhoja ominaisuuksia, sillä näiden avulla optimoit videosi ja voit ohjata

 1. Katsojan toimimaan haluamallasi tavalla
 2. Ohjata lisätiedon pariin
 3. Herättää mielenkiinnon laajemmin

Mitä kauemmin saat ihmisen viihtymään videoidesi parissa, se on merkki hyvästä sisällöstä Youtubelle. Mitä tarkemmin asetat videoihisi valmiudet tulla löydetyksi hakukoneissa ja YT:n omissa videohauissa, sitä paremmin olet löydettävissä. Mitä paremmin rakennat katsojalle polkuja muiden häntä kiinnostavien sisältöjesi pariin, sitä syvemmäksi luottamus rakentuu.

Päätösruutu ja sen eri elementit

Voit valita päätösruutuun neljä elementtiä seuraavista vaihtoehdoista sen mukaan, minkä sisällön pariin haluat katsojaa ohjata.

1. Video tai soittolista
Voit mainostaa kanavallasi olevia muita videoita tai luomaasi soittolistaa. Videota mainostaessasi voit valita videon joko itse tai antaa Youtuben päättää, mitä kanavasi videota kullekin katsojalle kannattaa suositella.

Soittolistan suosittelu on hyvä vaihtoehto, jos kanavallasi olevat saman aihepiirin videot on kerättynä soittolistoihin.

2. Tilaus
Voit houkutella katsojaa tilaamaan kanavasi. Tilaajat saavat esimerkiksi halutessaan tiedon, kun julkaiset uusia videoita.

3. Kanava
Voit mainosta toista kanavaa, esimerkiksi jos teet yhteistyötä jonkun toisen tahon kanssa ja hänellä on myös oma Youtube-kanava. Tämän on kuitenkin oltava aiheeseen liittyvä ja auttaa katsojaa jollain tavalla eteenpäin eli mikä tahansa kanavapromo ei toimi. Lisäksi jos kyseessä on maksettu yhteistyökuvia, on siitä mainittava selkeästi.

YouTube päivittää uuteen YouTube studioon (2019)

Tällä hetkellä YouTube testaa uuttaa Studioversiota, ja käytettävissä on sekä vanha käyttöliittymä että uusi studio hetken aikaa. Ohjevideo näyttää näkymän vanhassa studiossa, joten tästä näet, mistä ominaisuus löytyy uudistetulla puolella. Toiminto on edelleen sama, mutta ulkopuoliselle sivustoille linkittävät päätöskortit ovat enää harvojen käytössä. mutta päätösruuduilla ohjaat edelleen loistavasti yleisöä omien videoidesi ja soittolistojesi pariin. Mitä pidempään saat katsojat pidettyä katsomassa videoitasi, sen todennäköisemmin YouTube alkaa suosittelemaan sisältöäsi myös muille!

1. Avaa haluttu video uudessa YouTube Studiossa (betaversio)
Sivun oikeassa alareunassa klikkaa kohtaa ”Päätösruutu”

2. Valitse päätösruutu, jonka haluat lisätä eli mihin haluat yleisön ohjata

3. Testaa esikatselulla, että päätösruudut sopivat hyvin videon viimeiseen 20 sekuntiin.
Esikatselun saat aktivoitua vasemman yläreunan ON/OFF-painikkeesta

4. Tallenna muutokset oikean yläreunan painikkeesta

Miten sinä aiot hyödyntää videoita markkinoinnissasi? 

EDIT: Blogiartikkelia päivitetty 6.5.2019 ja lisätty Päätösruutujen lisääminen uudessa Studio-näkymässä. /Sanya

Muita aiheita, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua:

Videon upotus YouTubesta – Näin estät suositellut video

Pikaopas: YouTube – Kootut vinkit

Aloita sisältömarkkinointi – 6 syytä+4 vinkkiä

Onko video suttuinen?-Tarkistuslista parempaan laatuun

Lisätietoja: Youtube-ohjeet päätösruutu

Jaa artikkeli:
Follow Sanya Saarinen:
Somestrategi, digisisällöntuottaja ja Somesoppa®-kouluttaja. Yrittäjäkokemusta vuodesta 2004 ja digimarkkinoinnin parissa vuodesta 2014. Jaan vuosien varrella oppimani asiat, jotta pienyrittäjät voivat tehdä markkinointia ja myyntiä tehokkaasti digityökaluilla.

2 Responses

 1. Markku
  | Vastaa

  Moi Sanya,
  Hienoa nähdä, miten arvokas työsi on lähtenyt lentoon. Helppo suositella sinua omiin verkostoihin.
  Mielessä siintää erilaiset yhteistyökuviot eri tahoihin muutenkin juuri nyt ja veikkaan, että otan yhteyttä tästä asiasta pikapuoliin.

  t. make / Creative Element

  • Sanya Saarinen
   | Vastaa

   Hei Make,
   Lämmin kiitos kommentistasi ja kiitokset kauniista sanoistasi! Odotan mielenkiinnolla yhteydenottoasi, olen avoin erilaisille yhteistyökuvioille digitoiminnan ja yrittäjyyden saralla!

   Iloista päivää toivottaen,
   Sanya

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *