Somevideon hyödyt yrittäjälle – Osa 5/5 – Myynnin kasvu

Somevideot myynnin työkaluna

Lisää myyntiä helposti tuotettavalla materiaalilla

Video on vahva viestinnän väline. Ihmisen elekieli tallentuu videolle, joten luottamuksen rakentaminen yleisöön tapahtuu huomattavasti nopeammin videoilla, kuin muilla julkaisutyypeillä. Ostaminen edellyttää aina luottamista myyjään ja siksi sinunkin kannattaa miettiä, miten saat videoilla potentiaalisen asiakkaan vakuuttuneeksi osaamisestasi.

Myynnin kasvattaminen ja skaalaaminen auttaa yrittäjää monin tavoin: turvaa toimeentuloa, mahdollistaa uusia investointeja sekä antaa lisäresursseja liiketoiminnan kehittämiseen. Olit sitten juuri aloittava yksinyrittäjä tai vuosia tehottomasti osaamistasi markkinoinut konkari, johdonmukainen videomarkkinointi voi nostaa liiketoimintasi täysin uudelle tasolle.

Videoiden teko koetaan turhaan hankalaksi. Kun suunnittelet sisällöt yleisöä kiinnostavaksi ja tuotat useita videoita kerralla, pääset kiinni kustannustehokkaaseen toimintamalliin. Kokemuksen kautta prosessi nopeutuu jatkuvasti, kun rutiini eri vaiheiden suorittamiseen aikaan. Suunnitteluvaiheessa kannattaa keskittyä niihin videoihin, jotka tuovat eniten tuloksia liiketoimintasi ja tavoitteidesi kannalta.

Meillä kaikilla yrittäjillä on käsissämme supertehokas viestintäväline, jonka arvon ja tehokkuuden harva suomalainen yrittäjä vielä ymmärtää!

Somevideoita on nopeaa ja kustannustehokasta tehdä älypuhelimella

Älypuhelin on multimediastudio aina mukanasi. Voit tehdä lyhyitä somevideoita missä vain ja jakaa niitä tehokkaasti eri kanaviin. Tarkista, että kännykkäsi tallentaa videot korkealaatuisina, vähintään Full HD (1920px x 1080 px). Kännykällä tehdyt videot sopivat hyvin yhteyden rakentamiseen yleisösi välillä. Pidä vain huoli, että kuvausympäristö on mielenkiintoinen tai rauhallinen ja taustahälyä ei ole liikaa. Kännykän mikrofoni ottaa äänet laajalta, joten siksi ylimääräiset melun lähteet kannattaa minimoida ennen kuvausta.

Kun olet videoilla läsnä laajalle yleisölle oikeiden somekanavien kautta, sinulla on mahdollisuus kasvattaa myynnin mahdollisuuksia tehokkaasti. Kynnys esiintyä videolla voi olla suuri. Muista kuitenkin, että ihminen ostaa ihmiseltä – ei yritykseltä.  Esiintyminen omilla kasvoilla videolla rakentaa luottamusta nopeimmin, mutta toki on muitakin keinoja! Voit ensin yhdistellä kuvaa ja tekstiä videoksi ja toimia kertojana taustalla. Pikkuhiljaa rohkeuden kartuttua voit kokeilla hypätä kameran toiselle puolelle hetkeksi – esimerkiksi jakamalla 15 sekunnin videon Instagram Storiesissa, joka katoaa 24 tunnin kuluttua!

Myyntiä lisäävien videoiden tekeminen onnistuu missä vain

Harjoittele kameralle esiintymistä aina paikoissa, joissa sinulla on hetki ylimääräistä aikaa. Esimerkiksi autossa kaveria odotellessa tai metsälenkillä koiran kanssa. Ensimmäiset harjoitusvideot, joita kuvaat, voivat olla ihan oppimiskäyttöön! Tärkeintä on, että totut juttelemaan kameralle ja myöhemmin voit analysoida esiintymistäsi ja miettiä, mitä voisit tehdä paremmin.

Etsi lähistöltä kauniita paikkoja ja mielenkiintoisia yksityiskohtia, joita voisit käyttää videon taustalla. Jos sinulla on oma toimipiste, rakenna sinne viehättävä ja brändin mukainen tausta videoiden kuvaamista varten. Tärkeintä on, että olet esillä ja läsnä potentiaalisille asiakkaillesi. Jos ihmiset eivät tiedä myymistäsi palveluista, ei niitä myöskään voi ostaa.

Käytännössä voit siis tehdä somevideoita missä vaan kännykälläsi! Huomioi kuitenkin, että koti ja kotipiha kuuluvat kotirauhan piiriin ja tunnistettavissa olevilta ihmisiltä tulee olla lupa kuvaamiseen ja videon somejakoon.

Minkälainen video lisää myyntiä?

Myyntiä lisäävä video on ytimekäs ja sisältö suunniteltu kohderyhmälle.
Kesto riippuu tavoitteesta sekä yleisölle hyödyllisen sisällön tyypistä. Esimerkiksi kiinnostusta oikean kohderyhmän keskuudessa voi onnistua herättämään 15 sekunnin mittaisella videolla, mutta laajempia (ja kalliimpia) kokonaisuuksia myytäessä esimerkiksi tunnin mittainen maksuton videowebinaari voi olla tarpeellinen luottamuksen rakentamista varten. Joka tapauksessa turhat satuilut jätetään minimiin ja keskitytään olennaiseen: vakuuta, että sinulta kannattaa ostaa.

Henkilövideot ovat tehokkaimpia
Kun videolla esiintyy myynnistä vastaava henkilö, hän voi vakuuttaa ihmiset jo verkossa. Oikein tehtynä tämä saattaa poistaa useita myynnin vaiheita ja yhteydenotot lisääntyvät pelkkien videoiden avulla. Monesti myös videopohjaisen myyntiprosessin toteuttajilla yhteydenotot johtavat usein kauppaan, sillä asiakas on jo vakuuttunut ostamaan hyvin tehtyjen videoiden tai videosarjojen avulla.

Tavoite + toimintakehote on tehokas ja yleisöä ohjaava yhdistelmä
Videon tavoite tulee olla selvillä jo ennen kuvaamista. Videon tulisi palvella suurempaa kokonaisuutta, kuten tietyn tuotteen tai palvelun myyntiä, mutta myös pienillä asioilla on merkitystä. Tavoite voi olla myös pienempi, esimerkiksi ihmisen saaminen someseuraajaksi pääkanavaasi tai uutiskirjeen tilaaminen. Yleisöä ohjataan johdonmukaisesti aina kohti seuraavaa askelta ostopolulla ja siksi kokonaisuus kannattaa suunnitella hyvin etukäteen.

Pyyntö, minkä esität yleisölle on tärkeä. Mieti siis, mitä haluat ihmisen tekevän nähtyään videon? Toimintakehote (eli CallToAction, CTA) on simppeli kehotus tehdä yksi asia. Videoissa tämä liitetään sekä alkuun (”Katso koko video, niin hyödyt ____”) että loppuun (”Tilaa uutiskirje, niin saat maksuttoman ______-oppaan, joka auttaa sinua _______.”
Suoraan myyntiin kannustavia kehotuksia voit tehdä, kun olet saanut yleisön luottamuksen tai jos tiedät, että tarve tuotteellesi ja palvelullesi on suuri tietyn kohdeyleisön keskuudessa. Ohjaa tällöin suoraan yhdellä klikkauksella ostopaikkaan verkossa (esim. saatetekstissä + kehoituksena videolla) tai esimerkiksi sähköiseen ajanvaraukseen. Jos ostaminen edellyttää yhteydenottoa myyntitiimiin tai yrittäjään, kannusta siihen. Mutta muista: vain yksi kehotus videoon. Korosta hyötyjä yleisön näkökulmasta sekä lisää toimintokehote myös videon saatetekstiin. Korosta toimintokehotettasi kaikin mahdollisin keinoin, esimerkiksi ”Tilaa nyt!” -painike mainoksissa tai blogitekstin yhteydessä ”Soita minulle + puhelinnumero”.

Mikä onkaan tärkein (ja tehokkain) myyntikanavasi, korosta sitä. Toisaalta mieti myös liiketoiminnan kehittämissuunnitelmaan, voisiko osan myynnistä myös automatisoida jollain järjestelmällä!

Kotikutoisuus vai laadukas videomateriaali?
Älä pyri täydelliseen! Molemmat videolaadut sopivat someen, mutta niillä on täysin eri strateginen merkitys.

Kotikutoiset livevideot kännykällä tehtynä rakentavat yleisön ja sinun suhdettasi. Oivaltavia asioita voi opettaa hyvin videolla, joka on kuvattu laavuretkellä käsivaralla. Sisältö ja persoonallinen ote ja aitous menee näissä teknisen laadun yli. Yhteydenottokynnys madaltuu, kun olet ”tuttu” videoidesi kautta.

Korkealaatuinen video on taas tärkeä elementti, kun rakennetaan brändiä. Vakaa ja teknisesti hyvin toteutettu video mielletään laadukkaaksi ja se rakentaa yrityksestä olevaa mielikuvaa parempaan suuntaan. Lisäksi jälkieditoinnilla voidaan korostaa ydinasioita sisällöstä sekä lisätä brändielementtejä mahdollisimman vahvan muistijäljen luomiseksi.

Materiaalin muokkaus eri kanaviin

Yhdestä videosisällöstä on mahdollista tehdä lukuisia eri julkaisuja someen, jotka kuljettavat yleisöä lähemmäs ostopäätöstä! Älä siis tyydy siihen, että julkaiset videon yhdessä kanavassa vaan mieti, mitä eri versioita voit tehdä sisällöstä! Itse olen kehittänyt kaavan. jolla voi yhdestä diaesityksestä tehdä 99 somesisältöä, joista osa on videoita ja osa tekstiä + kuvaa. Tällainen kaava helpottaa ja nopeuttaa sisällöntuotantoa todella paljon.

Aloita nyt – Tarvitset vain älypuhelimen

Oikeasti voit tänään tehdä liiketoimintasi kannalta tärkeimmän päätöksen! Lähde rohkeasti kokeilemaan ja toteuttamaan somevideoita niihin kanaviin, jossa yleisösi on!

Johdonmukainen ja säännöllinen tekeminen näkyy liiketoiminnassa erittäin positiivisesti:

  • löydettävyyden lisääminen huomioimalla sisältö ja avainsanat
  • yhteydenottojen määrä, kun kynnystä on madallettu ja tehty yhteydenotto asiakkaalle helpoksi
  • lisämyynti yleisöä ohjaamalla (vaatii suunnittelua, mutta voidaan osittain tai täysin automatisoida!)
  • tunnettuuden ja maineen rakentaminen ja uusien yleisöjen tavoittaminen

Minkä videon sinä aiot tehdä tänään ja miten se lisää myyntiä?


Lue myös artikkeli:

Onko video suttuinen?-Tarkistuslista parempaan videolaatuun


Lisää hyötyjä, vinkkejä ja tehtäviä:
Somevideon hyödyt yrittäjälle – Osa 1/5 – Kloonaa itsesi verkkoon
Somevideon hyödyt yrittäjälle – Osa 2/5 – Luottamuksen rakentaminen
Somevideon hyödyt yrittäjälle – Osa 3/5 – Visuaalisuus
Somevideon hyödyt yrittäjälle – Osa 4/5 – Näkyvyys ja löydettävyys
Somevideon hyödyt yrittäjälle – Osa 5/5 – Myynnin kasvu


Mikäli kaipaat apua teknisten taitojen haltuunottoon tai uusien sisältöideoiden muodossa, liity Someleontin Sisäpiiriin!
Liity nyt ja saat ilmaisen ”Somen alkeet – vinkkejä yrittäjälle”-PDF-oppaan!

Jaa artikkeli:
Follow Sanya Saarinen:
Somestrategi, digisisällöntuottaja ja Somesoppa®-kouluttaja. Yrittäjäkokemusta vuodesta 2004 ja digimarkkinoinnin parissa vuodesta 2014. Jaan vuosien varrella oppimani asiat, jotta pienyrittäjät voivat tehdä markkinointia ja myyntiä tehokkaasti digityökaluilla.