Somemarkkinointi – Instagram – Linkki tarinaan ja livevideot

Metan (ent. Facebook) omistama Instagram kehittyy jatkuvasti ja saavuttaa Suomessa yhä enemmän yleisöä. Tästä artikkelista saat vinkit, joiden avulla voit lähteä hyödyntämään uusia ominaisuuksia heti!

Instagram-stories linkki tarrana

Upea uutuus verkkokauppiaille ja muille yrittäjille on linkin lisääminen Instagram-tarinajulkaisuun. Tämä on hyödyllinen ominaisuus kaikille yrittäjille, jotka ohjaavat myyntiin strategisten linkkien kautta. Teknisesti linkki tulee Stories eli Tarinajulkaisun kuvan päälle tarraelementtinä, jota klikkaamalla yleisön voi ohjata haluamaansa url-osoitteeseen verkkosivulla.

Katso alla olevalta ohjevideolta, kuinka

  1. Hyödynnät syötejulkaisun tarinassa (stories)
  2. Lisäät tarinaan linkkitarran
  3. Luot lähtölaskennan tarinajulkaisuunInstagram livelähetys – livevideolla vuorovaikutusta!

Instagram on kehittänyt myös videopuolta valtavasti. Yrittäjälle ja viestinnän tekijöille hyödyllisiä uutuksia ovat Instagram livevideohin tulleet uudet työkalut. Uudet ominaisuudet lisäävät sekä vuorovaikutusta yleisöön, mutta mahdollistavat myös ammattimaisen ja brändin mukaisen livelähetyksen tekemisen suoraan kännykällä Instagram-sovelluksessa.

Instagram poisti IGTV:n ja toi videokokemuksen yhtenemäisemmäksi kokonaisuudeksi sovelluksen sisällä. Nykyään kaikki videot meneevät profiilin videot-välilehdelle ja syötejulkaisuun saa julkiastua sekä lyhyitä videoita että pidempiä videoita.

Instagram livelähetys eli striimaus on loistava keino saada vuorovaikutusta yleisön kanssa, olla läsnä auttamassa ihanneasiakkaitasi ja hyödyntää maksimaalinen ilmainen näkyvyys, sillä algoritmi etsii aktiivisesti yleisöä livelähetyksille ja lähettää esimerkiksi seuraajillesi tiedon, milloin aloitat livelähetyksen.

Yrittäjälle hyödylliset Instagram-uudistukset

1. Mahdollisuus harjoitella livelähetystä

Voit määrittää asetuksista niin, että livevideo ei näy muille. Näin voit testata uusia ominaisuuksia rauhassa. Kun olet valmis aloittamaan suoran lähetyksen eli striimaamaan Instagramiin, vaihda yleisöksi julkinen.

2. Livevideon ajastaminen

Voit nyt ajastaa Instagramissa livevideosi! Voit määrittää asetuksista päivämäärän ja kellonajan, jolloin livevideo alkaa.

Näin ollen voit tiedottaa siitä tarinassa ja syötejulkaisuissa tehokkaasti ja seuraajat voivat tilata itselleen muistutuksen!

3. Visuaalisen sisällön esittäminen livelähetyksessä

Livelähetyksen tekijä voi valita oikean yläreunan kuvakkeesta kännykän kuvagallerian ja valita sieltä kuvat, joita haluaa esittää liven aikana. (katso alla oleva video).

4. Kysymys-painike

Kannusta yleisöä laittamaan kysymyksiä sinulle alareunan painikkeella, jossa on puhekupla ja kysymysmerkki. Kun kysymykset tulevat tätä kautta, livelähetys muuttuu ”Q&A” -tilaan eli Kysymys&Vastaus osioon ja tästä lähtee uusi ilmoitus seuraajillesi.

5. Livelähetykseen vieras

Ota aiheeseen sopiva vieras kanssasi linjoille! Sovi ajankohta, jolloin livelähetys on ja pyydä vierastasi tulemaan Instagram tilillesi katsomaan livelähetystä.

Kun käyttäjä on yleisössä, voit nostaa hänet mukaan liveen! Kerrallaan henkilöitä keskustelemassa voi olla 1-4. Live näkyy molempien Instagram-tilillä, joten yhteistyö mahdollistaa molemmille uuden yleisön löytymisen!

Hyödynnä Instagram liveä näin:

1. Tee livelähetyksiä säännöllisesti

Opeta yleisösi tulemaan paikalle tiettynä ajankohtana, esimerkiksi joka tiistai klo 12:00. Näin yleisö tietää etukäteen livestä ja osaa olla paikalla oikeaan aikaan.

2. Tiivistä ydinasiat visuaalisesti näkyviiin

Tämä auttaa hahmottamaan, mistä puhut, vaikki yleisö tulisi linjoille kesken livelähetyksen.

3. Hyödynnä ajastusta Instagram-livessä

Näin yleisö voi tilata itselleen muistutuksen, joka lähtee heilli, kun lähetys alkaa.

4. Suunnittele sisältö etukäteen

Tee 5 kohdan lista, mitä käyt missäkin livessä läpi ja sen lisäksi jätä aikaa yleisän kysymyksille. Kun otat kysymykset vastaan Kysymysmerkki-painikkeelle, Instagram lähetää uuden ilmoituksen seuraajille, että nyt live muuttuuikin Kysymys&Vastaus-tilaan!

5. Käytä brändivärejä ja visuaaliseja elementtejä

Ole tunnistettava ja rakenna vahvaa muistijälkeä kaikessa, mitä teet.

Tässä esimerkki, miten brändi näkyy myös livelähetyksessä.

Itse toistan kaikkialla

  1. Brändivärejä (korvikset, huivi, Somesoppa-kattila)
  2. Valmiit graafiset pohjat Canvassa, jolloin niihin pääsee käsiksi kaikilla laitteilla, myös kännykällä
  3. Henkilöbrändin rakentaminen omilla kuvilla, jotka työhön liittyvistä tilanteista

Tämän liven jälkeen selkeytin vielä graafisia pohjia ja ne menevät vielä uudelleen muutoskierrokselle, jotta saan tekstielementit sijoiteltua oikein Instagram-liveä ajatellen. 🧡

Tämä livetallenne kannattaa katsoa!
Kyseessä oli vasta uusien ominaisuuksen harjoituslive seuraavaa maanantaita varten olevaan varsinaiseen livelähetykseen. Onneksi upea Studio Savon Kati sattui olemaan samaan aikaan linjoilla ja hän hyppäsi liveen mukaan kertomaan omia kokemuksiaan!

Kannattaa seurata, miten Kati ja Studio Savon hyödyntää livejä Instagramissa ja samalla saat loistavia vinkkejä huoliteltuun yrittäjälookiin!

Seuraa Studio Savon Instagramia!

Tällä livellä käyn läpi Instagramin uusia ominaisuuksia:

Ota videolta vinkit ja laita toteutukseen jo tänään!

Jaa artikkeli:
Follow Sanya Saarinen:
Somestrategi, digisisällöntuottaja ja Somesoppa®-kouluttaja. Yrittäjäkokemusta vuodesta 2004 ja digimarkkinoinnin parissa vuodesta 2014. Jaan vuosien varrella oppimani asiat, jotta pienyrittäjät voivat tehdä markkinointia ja myyntiä tehokkaasti digityökaluilla.