Onko video suttuinen?-Tarkistuslista parempaan videolaatuun

Video on voimakas väline markkinoinnissa, mutta aiheuttaa aloittelijalle usein päänvaivaa ja turhautumisia. Olet juuri kuvannut upean videopätkän someen jaettavaksi, mutta huomaatkin ettei se näy kovin edustavana seuraajillesi. Kuva vaikuttaa suttuiselta ja epätarkalta, vaikka se on tallennettu laadukkaalla laitteistolla. Ennen kuin heität älypuhelimellasi tai videokamerallasi lähintä tiiliseinää, hengitä syvään ja käy läpi tämä tarkistuslista – ehkäpä vika onkin helposti korjattavissa!

 

1. Säädä oman laitteesi asetukset oikein ja käytä lisävarusteita

“Kuvaan laadukkaalla kameralla, mutta tallennuslaatu on surkea – mitä ihmettä täällä tapahtuu?”

On äärimmäisen tärkeää, että ennen videoinnin aloittamista olet varmistanut laitteen asetukset, jotta video tallentuu tarpeeksi korkealaatuisena. Jotkut laitteet pakkaavat suurikokoisia videoita, jotta muistikortilla olisi enemmän tallennustilaa. Älypuhelimissa, videokameroissa ja muissa digilaitteissa oletuksena oleva arvo ei välttämättä ole riittävän tarkka videoille, joita katsotaan suurella tietokoneen näytöllä.

Lisäksi vanhat laitteet eivät välttämättä edes tue HD-tekniikkaa tai pysty ylipäätänsä tallentamaan videoita riittävän hyvälaatuisina. Pakkaamalla kuvaa ja tallentamalla sitä pienemmällä tiedostokoolla pyritään säästämään levytilaa, mutta samalla laatu saattaa kärsiä aivan liikaa!

Tallennuksen laatuun vaikuttavat myös monet muut asiat (kuten valaistus ja mikrofonien käyttö), joten nämäkin seikat kannattaa huomioida jo videota suunniteltaessa. Jos tallennat pääosin puhetta, kannattaa investoida aikaisessa vaiheessa hyvään mikrofoniin.

Mikrofonin valinta riippuu aina käyttötarkoituksesta. Itse käytän kaulusmikrofonia useimmissa videoissa, sillä hyvälaatuinen puhe on monen videoni tärkeä elementti. Käyttämäni älypuhelin on iPhone 7 Plus (aiempi oli Samsung S5 Active eli android) ja lisälaitteena kaulusmikrofoni on Røde SmartLav+  (n. 60€) sekä siihen Røde SC1 TRRS jatkokaapeli (6m, n.20€). Jatkokaapeli on tarpeen sillä mikin johto yksinään on kovin lyhyt (n. 1,5m) ja kuvaustilanteessa on tarpeen monesti sijoittaa kamera kauemmas kohteesta. Tällä mikrofonilla yhden ihmisen puheen saa taltioutua laadukkaana haastavissakin olosuhteissa, kuten messuilla tai konserttien takahuoneessa. Mukanani kulkee myös aina videointikeikoilla led-lisävalo, jolla saa nopeasti valaistua kohteen kasvot videoita varten.

Huom! Varmista aina ennen ostoa, että lisälaite sopii juuri sinun älypuhelimeesi! Joissain tapauksissa saatat tarvita adapterin, jotta laite toimii oikein. 

Vinkki 1: Varmista, että somekäyttöön tarkoitettu video tallentuu 1920 x 1080 Full HD-laatuisena. Kokoa voit aina pienentää jälkikäteen esimerkiksi editoinnin yhteydessä, mutta koskaan ET VOI SUURENTAA alkuperäisen videotallenteen mittoja laadun kärsimättä. Jos aiot käyttää materiaalia vielä tulevaisuudessakin, tallenna se parhailla mahdollisilla asetuksilla ja tarkoitukseen soveltuvilla lisälaitteilla. Varmista myös että kuvaustilanne on mahdollisimman häiriötön. Jos esimerkiksi autoja kulkee jatkuvasti ohi, kannattaa vaihtaa kuvauspaikkaa.

2. Tallenna editoitu video korkealaatuisena

“Olen kuvannut useita hyvälaatuisia videoclippejä , jotka jälkikäteen yhdistän editointiohjelmalla. Kuitenkin lopullinen video on yhtä pikselimössöä, joten missä vika?”

Mikäli editoit videota jälkikäteen, varmista että lopullinen video viedään (eli tallennetaan) käyttötarkoitukseen nähden tarpeeksi korkealaatuisena tiedostona. Monet editointiohjelmat tarjoavat useita eri vaihtoehtoja tallennuslaadun suhteen, joten tässäkin tuo 1920 x 1080px (Full HD) on hyvä pitää ohjenuorana minimivaatimukselle somevideoissa. Jos ohjelmassa on luotu valmiita malleja käyttötarkoituksen mukaan (esim. webkäyttö, tietokonetoisto tai valkokangas) on hyvä huomioida että 90-luvun “weblaatu” ei enää vastaa nykypäivän kriteereitä, sillä näytöt ovat kehittyneet huimaa vauhtia.

Vinkki 2: Tallenna editoitu video ensin mahdollisimman korkealaatuisena ja tallenna sen jälkeen kopio siitä pienemmässä tiedostokoossa. Näin voit kokeilla riittääkö pienemmän koon laatu haluamaasi käyttötarkoitukseen (esim. somekanaviin) ja silti sinulla säilyy videosta myös versio, joka on mahdollisimman hyvälaatuinen ja soveltuu myös muihin käyttötarkoituksiin tarvittaessa.

3. Lataa video valitsemaasi palveluun mahdollisimman korkealaatuisena

“Olen tallentanut lopullisen videon laadukkaana videotiedostona, mutta somepalveluun ladattu video on laadultaan jotain ihan muuta, joten mikä nyt mättää?”

Kun lataat videon somepalveluun, varmista että tässä vaiheessa käytät parhaita mahdollisia asetuksia. Joillain kanavilla saattaa olla oletuksena latauksessa huonolaatuisempi video, mutta erillisellä valinnalla saatat saada käyttöösi esimerkiksi HD-laadun. Yleisimmin kuitenkin tavoitteena on käyttäjäystävällisyys, jolloin myös videot latautuvat moniin palveluihin alkuperäisellä laadulla (jolloin kohdat 1-2 ratkaisevat lopputuloksen).

Vinkki 3: Käy rauhassa läpi kaikki asetukset videota ladatessasi ja muuta niitä tarvittaessa. Muistathan myös valita koneeltasi oikean version videosta, mikäli olet tallentanut siitä useamman version (pakattu vs. korkealaatuinen, ks. kohta 2.).

4. Tarkista videon toistoasetukset

“Olen käynyt läpi aiemmat vinkit (kohdat 1-3), mutta edelleen video on yhtä puuroa näytöllä. Mutta niin näyttäisi olevan muidenkin lataamat videot. Mikä kikka tähän auttaisi?”

Mikäli aiempien kohtien korjaaminen ei ole tuonut toivottua tulosta, voi olla että asetukset videonäytön suhteen ovat päin prinkkalaa. Tutustu siis seuraavaksi videotoiston asetuksiin, sillä nämä jokainen käyttäjä asettaa itse. Jos oletuksena sinulle näkyy pakattu perusvideo, saat parempilaatuisen toiston käyttöön muuttamalla asetuksia.

HUOM! Tämä vaikuttaa vain yksittäisen käyttäjän omiin asetuksiin (eli tässä tapauksessa vain sinun), joten tällä asetuksella et voi määrittää, miten muut videosi näkevät. Käyttäjille tarjolla olevat laatuvaihtoehdot ovat valittavissa sen mukaan, miten olet toteuttanut kohdat 1-3. Jos ihmiset valittelevat videoidesi huonoa laatua ja tiedät, että ongelma ei ole kohdissa 1-3 luetelluissa seikoissa, ohjeista heidät ystävällisesti tarkistamaan omat videotoistoasetuksensa.

Vinkki 4: Muuta videotoiston asetuksia valitussa somekanavassa, kun video pyörii näytöllä.

Esimerkki 1: Facebook (klikkaamalla isommaksi, kuvakaappaus 22.8.2016):

FB-videotoiston-asetukset

Esimerkki 2: Youtube (klikkaamalla isommaksi, kuvakaappaus 22.8.2016):

YouTube-videotoiston-asetukset

 

Mikäli olet kiinnostunut Somesoppa® videotyöpajasta, laitahan minulle pikaisesti viestiä!
sanya.saarinen(at)someleontti.fi

Voit myös liittyä Someleontin Sisäpiiriin ja saada tulevaisuudessa ajankohtaisia ja käytännöllisiä vinkkejä suoraan sähköpostiisi! Tilaa ilmainen some-opas yrittäjälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *