Live-video: hyödyt yrittäjille - Someleontti Blogin artikkelikuva

Live-video (Facebook) Osa1: 5 hyötyä yrittäjälle

Uusi työkalu yrittäjille: Näkyvyyttä ja vuorovaikutusta live-videon avulla

Live-video on jo jonkin aikaa ollut nouseva trendi somemaailmassa, mutta silti vain murto-osa suomalaisista yrittäjistä hyödyntää tätä loistavaa työkalua. Nyt sinulla onkin oiva tilaisuus ryhtyä rakentamaan omaa kilpailuetuasi ja näkyvyyttäsi hyödyntäen viimeisimpiä villityksiä ja teknologiaa, sillä kuka tahansa voi ryhtyä vetämään vaikkapa viikoittaista liveshowta omissa kanavissaan. Kukista siis ramppikuume ja astu rohkeasti esiin: Sinulla on tietoa, taitoa tai tuotteita, joita joku ihminen jossain päin nettiä kovasti tarvitsee, mutta ei vielä tiedä niiden olemassa olosta! Näillä vinkeillä pääset alkuun live-videoiden tekemisessä.

Livevideon hyödyt ovat erinomaiset, mikäli tavoittelet asiakkaita verkossa!

Livevideo on hauska leikkikalu spontaaneille somepäivityksille, mutta se on paljon muutakin! Ohessa muutama esimerkki, miksi juuri sinun kannattaa motivoitua tekemään tavoitteellisesti livevideoita.

Hyöty #1: Vuorovaikutus yleisön kanssa

Live-lähetyksen aikana ihmiset voivat liittyä katsomaan sitä missä vaiheessa vaan. He voivat suoraan jättää kommentteja ja halutessasi voit suoraan vastata heille myös livetilassa. Voitte keskustella siis juuri siinä ja nyt ja sinä viet keskustelua haluamaasi suuntaan. Mikäli livelähetyksesi sisältö on informaatiopainotteista ja teet lähetystä yksin, voit myös vastata kommentteihin myöhemmin. Kerro tämä katsojille jo livetilassa ja muista  vastata kaikkiin kysymyksiin ja kommentteihin jälkikäteen. Tällä tavalla voit keskittyä paremmin yleisölle hyödyllisen sisällön välittämiseen, mutta kuitenkin olla läsnä myös keskusteluissa.

Hyöty #2: Näkyvyys

Kaikki suurimmat somealustat kilpailevat juuri nyt livelähetysten kuninkuudesta! Meidän yrittäjien kannalta tämä tarkoittaa sitä, että kukin kanava saattaa tällä hetkellä antaa ylimääräistä maksutonta näkyvyyttä omassa alustassaan nimenomaan livelähetyksille. Videoilla on muutenkin yleisesti ottaen  julkaisutyypeistä eniten kattavuutta ja vuorovaikutusta, mutta live-videon osalla tämä voi vielä moninkertaistua! Kukin kanava on kilpailussa omalla konseptillaan, joten mieti missä kanavassa yleisösi on ja satsaa juuri sen kanavan livevideo ominaisuuksiin. On tehokkainta aloittaa live-videot pääkanavastasi (monilla Facebook) ja myöhemmin laajentaa muihin kanaviin.

Hyöty #3: Sisällön uudelleen hyödyntäminen

Mieti, miten hyödynnät videosi muissa kanavissasi. Facebook livevideosta jää tallenne FB-sivulle myöhemmin katsottavaksi, mutta esimerkiksi Instagramin uusi livevideo ominaisuus perustuu juurikin siihen hetkeen: video katoaa, kun lähetys loppuu. [Päivitys: Tallenteen saa tästäkin nykyään talteen! Sen sijaan FB-livetallenteen laatu on tipahtanut dramaattisesti – ikävä kyllä! /7.8.17 SS] Sisältömarkkinoinnin kannalta on tehokasta hyödyntää osittain tai kokonaan eri sisältöjä eri kanavissa. Esimerkkinä vaikkapa Facebook livevideo, jonka upotin suoraan tähän blogiartikkeliini Facebookista.

Hyöty #4: Uusien taitojen kehittäminen

Omien taitojen jatkuva kehittäminen on yrittäjälle elinehto. Ottamalla livevideon käyttöön opit uusia esiintymistaitoja, opit yhdistämään teknologian asiakaspalveluusi ja ketteryytesi (kameleonttimaisuutesi) ansiosta saat samalla parhaan mahdollisen orgaanisen näkyvyyden somealustassa, kun innostat ihmiset jakamaan ja kommentoimaan videoitasi. Mutta muista: Somessa ei tyrkytetä vaan AINA mennään yleisön hyöty edellä.

Mitä katsoja hyötyy tai oppii katsomalla live-videosi? 

Muista hypätä mahdollisimman pian ja rohkeasti oman mukavuusalueesi ulkopuolelle  julkaisemalla ”Se Ensimmäinen Livevideo”. Onnittele itseäsi, kun ensimmäinen etappi on saavutettu! Tästä pääset ilolla kehittämään ja suunnittelemaan uusia ideoita ja toteutuksia!

Hyöty #5: Luottamuksen rakentaminen

Kun heittäydyt live-videoiden maailmaan, voit rakentaa luottamusta yleisöösi ainutlaatuisella tavalla. Ihmisen elekieli sisältää paljon pieniä tiedostamattomia seikkoja, jotka viestivät toisille ihmisille vahvasti. Kun pystyt asiantuntemuksellasi auttamaan henkilöä eteenpäin jossain arjen haasteessa tai sisältösi avulla vakuuttamaan hänet osaamisesi tasosta, hän alkaa luottaa pikkuhiljaa sinuun. Luottamus myyjään on tärkeä elementti ensimmäisen oston yhteydessä, joten laita koko persoonasi avoimesti peliin ja lunasta kaikki asiakaslupauksesi – niin verkossa kuin tosielämässäkin.

Facebook live-video (tallenne) aiheesta ”Facebook live-video: Miksi ja miten?”:

(Jos video ei näy, klikkaa: https://www.facebook.com/Someleontti/videos/1163938083724088/ )

Lue myös: Facebook live-video Osa 2: 5 vinkkiä yrittäjälle
Haluatko sinä käytännönläheisiä somevinkkejä jo etukäteen sähköpostiisi?
Liity Someleontin Sisäpiiriin, niin saat vinkit ensimmäisten joukossa!

Saat samalla ilmaisen ”Somen alkeet – vinkkejä yrittäjille” -oppaan. Liittymään pääset täältä: https://www.someleontti.fi/blogi/someleontti/lataa-ilmainen-opas

[LISÄYS 17.2.2017: Yksi tärkeä hyöty jäi uupumaan listasta, joten lisätty Hyöty#5 ja samalla korjattu pari näppäilyvirhettä. /Sanya] [PÄIVITYKSIÄ 7.8.2017: Alati muuttuvat somealustat pitävät bloggaajan virkeänä! 🙂 / Sanya] [KOMMENTTI: 11.7.2019 Kaikki pätee edelleen, joten ryhdy hyödyntämään livevideoita! / Sanya]
Jaa artikkeli:
Follow Sanya Saarinen:
Somestrategi, digisisällöntuottaja ja Somesoppa®-kouluttaja. Yrittäjäkokemusta vuodesta 2004 ja digimarkkinoinnin parissa vuodesta 2014. Jaan vuosien varrella oppimani asiat, jotta pienyrittäjät voivat tehdä markkinointia ja myyntiä tehokkaasti digityökaluilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *